Lampputyypit


Yleisimmät lampputyypit

 

 

Hehkulamput

Perinteiset hehkulamput ovat kodin tutuimmat valonlähteet. Hehkulamput ovat kuitenkin käytännössä poistuneet EU-direktiivin kiellettyä niiden käytön huonon hyötysuhteen takia (EU dir. 244). EU-direktiivin ulkopuolelle jäivät kuitenkin tärinänvaimennus-, eli ns. vararalamput, jotka kestävät normaalia hehkulamppua pidempään, mutta ovat hyötysuhteeltaan yhtä heikkoja. Niitä voidaan siis edelleen käyttää aiemmin hehkulampulla valaistuissa kohteissa kohteissa, joihin muunlaiset polttimot eivät sovi. Nykyaikaiset energiansäästö- ja led-lamput ovat kuitenkin jo niin kehittyneitä, että niitä voidaan käyttää lähes kaikissa käyttökohteissa, joissa aiemmin käytettiin hehkulamppua. Tavallinen hehkulamppu tuottaa n. 2700K lämpöistä valoa. Hehkulampun tyypillinen käyttöikä on n. 1000h ja valotehokkuus 11 lm/W.

 


Halogeenilamput

Ominaisuuksiltaan hehkulamppuja vastaavia halogeenilamppuja on saatavilla vielä vuoteen 2016 asti. Halogeenilamppu onkin käytännössä paranneltu versio perinteisestä hehkulampusta: toimintaperiaate on sama, mutta lampun suojakuvussa on inerttien kaasujen lisäksi halogeenikaasuja. Kaasuuntunut halogeeni reagoi hehkulangasta haihtuvan volframin kanssa, mikä mahdollistaa hehkulangan korkeamman lämpötilan. Vaikka kuumempana palava hehkulanka nostaa lampun hyötysuhdetta, jää halogeenipolttimoiden valoteho silti matalaksi, n. 15 - 18 lm/W (energialuokka B-D). Halogeenilampun tyypillinen käyttöikä on noin 2000h.

Halogeenilamput ovat himmennettäviä ja niitä on saatavilla erilaisilla kannoilla, muodoilla ja värilämpötiloilla, sekä 230V vaihtovirtaan, että 12V tasavirtaan kytkettävinä. 12V-polttimot tarvitsevat muuntajan.

 Led-polttimot

Led (engl. Light-Emitting Diode) eli hohtodiodi on puolijohdekomponentti, joka säteilee valoa kun sen läpi johdetaan sähkövirtaa. Nopean kehityksen ansiosta ledit sopivat nykyään jo lähes kaikkiin kodin valaisutarpeisiin. Ledit ovat erittäin pitkäikäisiä ja niitä on saatavilla jo lähes kaikenlaisilla lampunkannoilla. Iso osa uusista valaisimista on varustettu kiinteillä ledeillä, joten niiden polttimoita ei tarvitse koskaan vaihtaa.

Ledin etuja esimerkiksi ns. energiansäätölamppuihin (pienloistepolttimot) verrattuna ovat erityisen pitkä käyttöikä, pieni koko, vähäinen lämpötilannousu, sekä toimintavarmuus ulkokäytössä (led syttyy välittömästi ja palaa kirkkaana myös pakkasessa). Ne eivät myöskään sisällä elohopeaa, tai tuota ultraviolettisäteilyä kuten energiansäästölamput.

Led-lamput toimivat yleensä pienoisjännitteellä, joten ne tarvitsevat erillisen liitäntälaitteen tai muuntajan. Energiansäätölamppujen tapaan kierrekantaisissa led-lampuissa (ns. retrofit) on sisäänrakennettu muuntaja, samoin monissa valmiissa led-valaisimissa. Led-nauhat ja alasvalosarjat tarvitsevat yleensä yhteensopivan virtalähteen. Led-polttimoiden himmennettävyys riippuu mallista, led-polttimot eivät kuitenkaan ole yhteensopivia kaikkien himmentimien kanssa.

Ledien varjopuolina on korkea hankintahinta, huono kuumuudenkesto ja usein myös heikko värintoistoindeksi esimerkiksi halogeenivaloihin verrattuna.

Ledien valoteho on 40 – 60 lm/W ja käyttöikä jopa 50 000h.

 

 

Energiansäästölamput

Energiansäästölampulla tarkoitetaan hehkulampun korvaavaa (kierrekannalla varustettua), loisteputken periaatteella toimivaa pienoisloistelamppua. Loistelamppujen vaatima liitäntälaite on integroitu polttimoon, joten energiansäästölamput kytketään hehkulamppujen tavoin suoraan 230 V vaihtovirtaan. Tämä on tärkein ero pienois- eli yksikantaloistelamppuihin, joissa liitäntälaite ei ole lampussa vaan valaisimessa.

Kaikki energiansäästölamput sisältävät elohopeaa (EU dir. maks. 5 mg). Koska elohopeaa vapautuu ympäristöön myös sähköntuotannossa, tuottaa hehkulampun käyttö luontoon suuremman elohopeamäärän kuin energiansäästölamppu.

Normaalisti energiansäästölamput eivät ole himmennettävissä, vaikka himmennettäviä erikoismallejakin on saatavilla. Pakkasella energiansäästölamput eivät välttämättä pala täydellä valoteholla, lisäksi niiden syttyminen kestää normaalia pitempään.

Energiansäästölampun käyttöikä on yleensä 6000 - 20000h ja valotehokkuus 40 - 60 lm/W

 
 

Loistelamput

Loistelamppujen toiminta perustuu sähkön kulkemiseen matalapaineisessa elohopeahöyryssä, jolloin syntyy sekä näkyvää valoa, että ultraviolettisäteilyä. Ne ovat erittäin valotehokkaita (yleensä 70 - 100 lm / W), sekä pitkäikäisiä (>15 000h). Saatavilla on sekä loisteputkia, että yksikantaloistelamppuja (pistokantaisia pienloistelamppuja).

Loistelamput eivät sisällä liitäntälaitteita, vaan tarvittavat sytytin ja kuristin löytyvät valaisimesta. Tästä syystä ne ovat samaan toimintaperiaatteeseen perustuvia energiansäästölamppuja ekologisempia; liitäntälaitteet eivät joudu jätteeksi polttimon mukana.

Loistelamput sopivat hyvin tiloihin, joissa tarvitaan paljon valoa, eikä valoja sytytetä ja sammuteta jatkuvasti. Suurikokoisten loisteputkien paras hyöty saavutetaan esimerkiksi verho- tai kaapinalusvalaistuksessa, jossa lampun antama valo on laajalla alueella tasaista. Loistelamput soveltuvat huonosti ulkokäyttöön, sillä ne eivät välttämättä pala kirkkaana pakkasella.

 Monimetallilamput

Monimetallilampun toiminta perustuu lampun purkausputkessa tapahtuvaan usean eri metallin reaktioon. Niitä käytetään yleisesti urheilutilojen, puistojen, kaupunkikeskusten ja torien valaisemisessa, kodeissa käyttö keskittyy lähes täysin ulkoalueiden valaisuun. Joissakin kohteissa led- tai energiansäästölamppujen valovirta ei riitä tuottamaan tarvittavaa valaistusvoimakkuutta. Tällöin kannattaa valita valaisin, johon sopii esim. 20 W monimetallilamppu. Sen valovirta on jopa 1500 lm. Suurempien piha-alueiden valaisuun soveltuvat parhaiten pylväsvalaisimet 70 W monimetallilampulla (5300 lm).

Monimetallilamppujen tyypillinen elinikä on noin 10 000h, valotehokkuus 70 – 100lm/W.

 


Suurpainenatriumlamppu

Suurpainenatriumlamppu on kaasupurkauslamppu, jota voidaan käyttää yhteensopivalla liitäntälaitteella varustetuissa valaisimissa. Niitä käytetään mm. teiden, piha-alueiden, hallien ja kasvihuoneiden valaisemiseen. Lampun tuottama valo on oranssin keltaista, joten se ei sovellu tiloihin, joissa tarvitaan hyvää värintoistoa. Tällaisissa tiloissa monimetallilamput ovat parempi valinta.

Suurpainenatriumlamput ovat erittäin taloudellisia käyttää: niiden käyttöikä on jopa 32 000 h, eivätkä ne merkittävästi himmene elinikänsä aikana. Ne ovat myös valotehokkaita, yleensä 70–130 lm/W. Tavallisesti suurpainenatriumlamput ovat 50–1000 W tehoisia.

Suurpainenatriumlamput ovat yleisiä katuvalaistuksessa.

Erikoislamput

Erikoislamppuja vaativat useat kodin laitteet sekä pienjänniteverkkoon kytketyt valaisimet. Näihin käyttökohteisiin on tarjolla uuni-, jääkaappi- ja pienjännitelamppuja (12 V) sekä erilaisia erikoiskannoilla varustettuja halogeeni- ja led-lamppuja.

 

Lamppuvertailu


Taulukko perustuu premiumlight.eu-hankkeen laskelmaan.